Середа, 15.05.2024, 23:28
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Меню сайту
Категорії розділу
Політика [1]
Новини Росії [33]
Армія і Флот [2]
Наука і техніка [59]
Грандіозні події [4]
Думки експертів [7]
Статистика Росії [26]
Будівництво в Росії [17]
Нові виробництва Росії [61]
Фінансові новини, торгівля [20]
Агропромисловий комплекс [26]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Головна » 2019 » Червень » 7 » У Роскосмосі розповіли, навіщо робота Федора змусили «схуднути»
18:40
У Роскосмосі розповіли, навіщо робота Федора змусили «схуднути»
Роботу Федору, а якщо офіційно - першому російському людиноподібному космічному роботу FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) - «наказали» терміново скинути зайву вагу і зменшити габарити перед першим польотом у космос. Причина — не поміщається в кріслі космонавта корабля «Союз МС-14», який він, до речі, буде пілотувати в гордій самоті, позбавляючи людей від ризикованого першого старту на модернізованій ракеті-носії «Союз-2.1». Роборт - це перша російська розробка, яка відправиться на орбіту в серпні 2019 року, раніше запланованого терміну. Подробиці нової місії дізналася кореспондент «МК».

У Роскосмосі розповіли, навіщо робота Федора змусили «схуднути» Кадр з відео.
Як раніше повідомляв «МК», Федір створювався в НВО «Андроїдна техніка», як робот-рятувальник для МНС: коса сажень в плечах, довгі ноги, здатні досить швидко переміщати тіло і навіть робити шпагати. У нього чималі фізичні здібності: піднімає 20-кілограмову гирю, віджимається, управляє автомобілем «УАЗ»... Пам'ятається, Дмитро Рогозін, який в 2016 році вже займався космічну галузь, сказав з приводу Федора наступне: «Розірвана на шматки країна створює робота – члена екіпажу орбітального корабля». Готувати робота до польоту доручили Фонду перспективних досліджень спільно з РКК "Енергія". Його першою відповідальною місією повинен був бути політ на новому пілотованому кораблі «Федерація» в 2021 році. Однак допомога робота знадобилася раніше запланованого терміну, для безпілотного випробувального польоту в кораблі «Союзу МС-14», старт якого планується в серпні-вересні цього року з 31-го майданчика Байконура за допомогою ракети-носія «Союз-2.1». Це нова ракета, яка повинна прийти на зміну ракети-носія «Союз-ФГ» для доставки пілотів на МКС вже в 2020 році.

Призначення Федора в цій місії — як можна більше схожим на космонавта, сидячи в стандартному кріслі «Союзу» з датчиками, що фіксують всі системи організму. Конструктори космічної техніки повинні будуть вивчити якість сполучення космічного корабля з новою ракетою, перевірити за приладами, встановленими на Федорі, комфортно при цьому буде людині.

Однак першу примірку в кораблі робот не пройшов... Як повідомив «МК» джерело в космічній галузі, всі колишні геркулесовские гідності Федора зіграли проти нього: він елементарно не помістився в кріслі звичайного космонавта — занадто широкими виявилися торс і біцепси.

Фахівці ФПІ разом з конструкторами «Андроидной техніки» вже виготовили для Федора новий плечовий пояс. У підсумку наш робот, зберігши колишній зріст 175 сантиметрів, став більш мініатюрним, худорляву будову. «Став більше схожий на звичайного космонавта з 48-50 розміром одягу», - ділиться джерело.

А адже великий торс був зроблений неспроста - в ньому перебувало більшість обчислювальних потужностей робота. Щоб не знижувати «розумових» здібностей Федора, вчені перерозподілили датчики і плати з «грудної клітки» в інші частини тіла, включаючи «головний модуль». До речі, за роки розробки оптика зробила крок вперед, - з'явилася можливість поліпшити Федору зір, замінивши колишні камери на нові, з великою кількістю пікселів.

Коли Федір пристикується на кораблі «Союз» до МКС, її зустрінуть російські члени екіпажу. Вони протестують нового товариша. Наприклад, якщо знадобиться Федір зможе паяти, різати, зачищати і з'єднувати електричні дроти, працювати ключами, викрутками, болгаркою, ручною пилою і, якщо це необхідно, і звичайними кусачками.

Як раніше говорили «МК» його творці, вони вважають, що найбільш ефективний їх Федір буде саме на зовнішній поверхні МКС, починаючи від її обслуговування, завершуючи експериментами і плановими роботами. Його торс окремо можна розмістити на одному з великих маніпуляторів МКС для того, щоб «переїжджати» у будь-яку точку на станції, як це зараз роблять космонавти. Якщо б у грудні минулого року на станції вже «жив» Федір, Олегу Кононенко та Сергію Прокопьєву не довелося б більше семи годин виконувати складну роботу за бортом «Союзу МС-09», розрізаючи його зовнішню обшивку для забору проб у місці кимось просвердленого отвору. Космонавти повернулися в житловий відсік неймовірно втомленими і фізично виснаженими, а був би у них помічник Федір, могли б передоручити складну роботу йому. Вчені розробили для цього спеціальний «керуючий» костюм з 3-D очками. Досить одягатися в нього, і будеш бачити очима робота. Костюм дозволяє зчитувати руху зі всіх основних рухових точок Федора: з пальців, з кистей, з передпліч. Це дозволяє працювати з механічним та електричним інструментом, зварювальним апаратом, які є на МКС.

Російський космічний бот FEDOR з 46-ма ступенями рухливості вже обігнав американського військового робота ATLAS, у якого їх всього 28. Розробка фірми DARPA теж ще не бувала в космосі, хоча американці стали першими, відправили на борт МКС у 2011 році людиноподібного робота Robonaut (більше 20 ступенів свободи). «Робонавт» не виправдав надій творців, в даний час він не використовується.

Таким чином основну конкуренцію Федору на МКС складе тільки безголовий (в прямому сенсі) канадський робот «Декстр» (Dextre), який виконує роль двурукого маніпулятора.
Категорія: Наука і техніка | Переглядів: 219 | Рейтинг: 0.0/0

Всього коментарів: 0
avatar