Компанія «Кримські морепродукти», яка рік тому заклала устричну ферму на затоці Донузлав, планує створити власний розплідник.
Зараз на ділянці моря, де в часи СРСР розміщувалася одна з баз Чорноморського флоту, вирощують 6,5 млн устриць і близько 1 тис. тонн мідій. А в перспективі планують випускати 5 млн личинок для устричних ферм, у тому числі і на експорт.
Французькі личинки в кримській воді
«Французькі компанії йдуть нам назустріч, незважаючи на санкції. У нас з ними складається нормальне співробітництво», — розповідає начальник виробництва компанії «Кримські морепродукти» Сергій Втікачів. Велика частка поставок личинок (їх ще називають спатом), з яких потім у Криму вирощують цих молюсків, здійснюється саме з цієї країни. Також устриць на півострів доставляють і з російського Далекого Сходу. За словами Беглецова, в Криму відмінно приживаються і ті і інші.
Першу посадку устриць в садки «Кримські морепродукти» здійснили приблизно рік тому. Загальна площа плантації на озері Донузлав на заході Кримського півострова в перспективі складе близько 50 га. Поки що тут устрицями «засадили» 1,82 га, ще 1,65 га займає мідійна плантація.
Для перевірки стану зростаючих устриць і мідій використовують катер. Разом з капітаном-механіком Олександром Пшеничним, водолазом Костянтином Коваленко і Сергієм Беглецовым ми виходимо на катері у відкрите море — перевіряти плантації. У морі вони позначені червоними буями, до одного з яких ми і швартуемся.
Водолаз занурюється під воду, а з борту починає працювати лебідка, з допомогою якої садки з устрицями опускаються і закріплюються на тросах, прокладених під водою.
Капітан Пшеничний каже, що такі виходи в море не регулярні, вони потрібні тільки для перевірки. Зазвичай урожай піднімають на поверхню без участі водолазів, а з допомогою лебідки і гака — «морський кішки». Як пояснює Сергій Втікачів, в перспективі процес виробництва устриць і мідій буде максимально механізований: компанія вже закладає на одній із севастопольських верфей спеціальне судно. «Це буде ексклюзивний варіант, який буде побудований з урахуванням всіх наших побажань, і тоді ми максимально механизируем процес виробництва», — сказав він.
«Щоб устриць було комфортно»
Вирощування устриць починається з того, що личинок розсаджують по садкам. Садки виготовлені з пластику і являють собою округлі секції — свого роду кокони, які занурюють на глибину близько 3-5 метрів.
Далі приблизно раз в три місяці відбувається сортування устриць: вони підростають, тому їх розсаджують. У садковых клітинках має бути не більше 10-12 молюсків. «Це робиться для того, щоб устриць було комфортно рости і вони не заважали один одному, — пояснює працівник устричної ферми Аблялим Рашидов. — Вони, коли надійшли до нас, були маленькими, розміром приблизно з нігтик, тепер вже підросли. Ми їх обираємо, розсаджуємо і назад відправляємо в природне середовище. Їм ще треба підрости приблизно 7-8 місяців», — говорить він.
У Франції устриць вирощують в спеціально побудованих озерах-басейнах з опрісненої морської водою, які називаються клерами. На затоці Донузлав природні умови. Солоність води тут становить близько 17-20 проміле. Для прикладу: в Тихому океані вона близько 30-35 проміле.
«З-за того, що в Криму низька солоність води, кримські устриці набувають вишуканий і ніжний смак, плюс до всього вони у нас швидше виростають», — зазначає Втікачів.
Він відкриває раковини на пробу. Кілька устриць далекосхідні — вони більші, інші — «французи». Розкривають раковини спеціальним ножем з коротким, але потовщеним лезом. Коли розкривається раковина, а процес цей не надто швидкий (її краї гострі, тому доводиться бути акуратним), відразу відчувається аромат морської свіжості. Зазвичай устриці рекомендують спробувати з лимонним соком, але комусь подобається і натуральний смак — без добавок.
«Розсада» на експорт
Кримські устриці вже почали завойовувати російський ринок. Втікачів повідомив, що зараз ведуться переговори з великими торговельними мережами для того, щоб постачати устриць і мідій з Криму на материкову частину Росії, в тому числі і в роздріб. Поставки в цьому році вже здійснювалися в ресторани Південного берега Криму, а також Москви, Сочі, Єкатеринбург і ще ряду регіонів.
Але в планах «Кримських морепродуктів» — не тільки завоювати смаки споживачів, але й поширити культуру вирощування на території Росії. Для цього кримська компанія планує створити власний устричний розплідник, з якого «розсада» молюсків буде поставлятися в інші регіони Росії, а можливо, і за кордон.
«Одне з наших завдань — відродження популяції кримської устриці. Загальний обсяг розплідника може скласти не менше 5 млн штук, що дозволить закрити потреби власного виробництва і поставляти личинок устриць на експорт», — повідомив Втікачів.
|